Tłusty czwartek

Drukuj

                                                                  Smacznego!!

"Jak tradycja stara każe,
w domu, sklepie, biurze, barze.
Wszędzie pączek dziś króluje,
każdy chętnie go smakuje.
Z dżemem, z cukrem, z wisienkami 
wszędzie pączek dzisiaj z nami.
Dziś kalorii nikt nie liczy,
wszędzie moc pysznych słodyczy. 
W tłusty czwartek przez dzień cały,
 słodkim królem - pączek mały."                                                                          

 Współcześnie tłusty czwartek to zwyczaj  pieczenia i zjadania pączków lub faworków, chociaż do niedawna, szczególnie na obszarach wiejskich, popularne były biesiady obfitujące w słoninę, boczek, mięsa i kaszę ze skwarkami.  To dzień, w którym rozpoczyna się ostatni tydzień karnawału. Według jednego z przesądów, jeśli ktoś w tłusty czwartek nie zje ani jednego pączka, to w dalszej części roku nie będzie mu się wiodło.  

Skąd ten słodki zwyczaj do nas przywędrował? 

 Są dwie opinie. Jedni uważają, że zwyczaj spożywania pączków, faworków i różnego rodzaju słodkości przed środą popielcową przywędrował do naszego kraju z Wiednia w XVII-XVIII wieku, inni łączą te smakołyki z przepisami tureckimi lub nawet arabskimi, które przyjęła polska kuchnia. Tak, czy inaczej obecnie tłusty czwartek kojarzy się niemal wyłącznie z pączkami przygotowanymi na różne sposoby.