PRZEPIS NA ZDROWIE 4

Drukuj

PRZEPIS NA ZDROWIE 

UCZNIA KLASY Va JAKUBA DŁUGOSZ

"Zielone naleśniki z farszem"

NALEŚNIKI: 2 jajka, 1,5 szklanki mąki, 1,5 szklanki mleka, 0,5 szklanki gazowanej wody,

szczypta soli, 1,2 opakowania szpinaku mrożonego

Szpinak rozmrozić, wszystkie składniki dokładnie zmiksować na jednolitą masę o konsystencji gęstej śmietany.

Na rozgrzanej patelni usmażyć naleśniki. Smarować je farszem i zwijać w rulony.

FARSZ: 0,5 kg mięsa mielonego, 2 średnie cebule, 1 puszka kukurydzy, 1 puszka fasoli białej,

1 puszka fasoli czerwonej, 2 puszki pomidorów bez skórki, koncentrat pomidorowy (opcjonalnie)

Cebulę pokroić w małą kostkę. Na patelni rozgrzać olej i zeszklić cebulę. Następnie dodać mięso mielone i podsmażyć.

Dodać pomidory wraz z zalewą. Pozostałe puszki otworzyć, odsączyć i dodać do mięsa z pomidorami.

Doprawić do smaku bazylią ,oregano i solą. Można dodać koncentrat pomidorowy.

Smażyć ok. 10 minut. Nakładać na usmażone naleśniki.

                                                                        Polecam przepis, potrzebna będzie pomoc rodziców! wink Pedagog szkolny