PRZEPIS NA ZDROWIE 4
PRZEPIS NA ZDROWIE
UCZNIA KLASY Va JAKUBA DŁUGOSZ
"Zielone naleśniki z farszem"
NALEŚNIKI: 2 jajka, 1,5 szklanki mąki, 1,5 szklanki mleka, 0,5 szklanki gazowanej wody,
szczypta soli, 1,2 opakowania szpinaku mrożonego
Szpinak rozmrozić, wszystkie składniki dokładnie zmiksować na jednolitą masę o konsystencji gęstej śmietany.
Na rozgrzanej patelni usmażyć naleśniki. Smarować je farszem i zwijać w rulony.
FARSZ: 0,5 kg mięsa mielonego, 2 średnie cebule, 1 puszka kukurydzy, 1 puszka fasoli białej,
1 puszka fasoli czerwonej, 2 puszki pomidorów bez skórki, koncentrat pomidorowy (opcjonalnie)
Cebulę pokroić w małą kostkę. Na patelni rozgrzać olej i zeszklić cebulę. Następnie dodać mięso mielone i podsmażyć.
Dodać pomidory wraz z zalewą. Pozostałe puszki otworzyć, odsączyć i dodać do mięsa z pomidorami.
Doprawić do smaku bazylią ,oregano i solą. Można dodać koncentrat pomidorowy.
Smażyć ok. 10 minut. Nakładać na usmażone naleśniki.
Polecam przepis, potrzebna będzie pomoc rodziców! Pedagog szkolny