PRZEPIS NA ZDROWIE 4

PRZEPIS NA ZDROWIE 

UCZNIA KLASY Va JAKUBA DŁUGOSZ

"Zielone naleśniki z farszem"

NALEŚNIKI: 2 jajka, 1,5 szklanki mąki, 1,5 szklanki mleka, 0,5 szklanki gazowanej wody,

szczypta soli, 1,2 opakowania szpinaku mrożonego

Szpinak rozmrozić, wszystkie składniki dokładnie zmiksować na jednolitą masę o konsystencji gęstej śmietany.

Na rozgrzanej patelni usmażyć naleśniki. Smarować je farszem i zwijać w rulony.

FARSZ: 0,5 kg mięsa mielonego, 2 średnie cebule, 1 puszka kukurydzy, 1 puszka fasoli białej,

1 puszka fasoli czerwonej, 2 puszki pomidorów bez skórki, koncentrat pomidorowy (opcjonalnie)

Cebulę pokroić w małą kostkę. Na patelni rozgrzać olej i zeszklić cebulę. Następnie dodać mięso mielone i podsmażyć.

Dodać pomidory wraz z zalewą. Pozostałe puszki otworzyć, odsączyć i dodać do mięsa z pomidorami.

Doprawić do smaku bazylią ,oregano i solą. Można dodać koncentrat pomidorowy.

Smażyć ok. 10 minut. Nakładać na usmażone naleśniki.

                                                                        Polecam przepis, potrzebna będzie pomoc rodziców! wink Pedagog szkolny

 

 

Copyright 2011 PRZEPIS NA ZDROWIE 4. Szkoła Podstawowa nr 82 w Krakowie im. Świętej Jadwigi Królowej Polski. Szkoła Edukacji Artystycznej.
Joomla Templates by Wordpress themes free