Smacznie i zdrowo

15 grudnia

Sok pomarańczowy ma wiele wspaniałych korzyści. Naturalne związki zawarte w pomarańczach, są o wiele silniej skoncentrowane w postaci soku niż w formie całego owocu, dlatego też sok pomarańczowy działa na nas jeszcze lepiej niż sama pomarańcza

Na zdrowie !

Doświadczenia i eksperymenty

Jak przedłużyć trwałość produktów?

  • Konserwowanie solą-kiszenie

to jedna z najstarszych metod przedłużania trwałości żywności. Polega na poddaniu produktów fermentacji mlekowej. Podczas kiszenia cukier zawarty w warzywach i owocach jest przekształcany przez bakterie w kwas mlekowy, który wykazuje właściwości konserwujące.

  • Konserwowanie octem-marynowanie

ocet przedłuża trwałość produktów dzięki właściwościom bakteriobójczym.

 

Smacznie i zdrowo

8 grudnia przygotowaliśmy pyszny sok ze świeżej marchwi - taką porcję zdrowia, warto wprowadzić do swojej codziennej diety. Szklanka tej witaminowej bomby dziennie to bardzo zdrowa przekąska.

Nasze sukcesy

W KONKURSIE PROFILAKTYCZNYM "RAZEM PRZECIWKO AGRESJI"

NAGRODĘ GŁÓWNĄ OTRZYMAŁ:

          SZYMON BARAN !

W eliminacjach szkolnych do etapu rejonowego XV Krakowskiego Konkursu Recytatorskiego
wyróżnienie otrzymała:                Lena Gonet 

 

Serdecznie gratulujemy !!!

Matematyka w praktyce

Dzisiaj na lekcji matematyki wykorzystaliśmy karty do gry...

 

Copyright 2011 Klasy archiwum. Szkoła Podstawowa nr 82 w Krakowie im. Świętej Jadwigi Królowej Polski. Szkoła Edukacji Artystycznej.
Joomla Templates by Wordpress themes free