Procedura wydawania posiłków
PROCEDURA WYDAWANIA POSIŁKÓW obowiązująca
Szkole Podstawowej Nr 82 w Krakowie
w związku z zapobieganiem, przeciwdziałaniem i zwalczaniem COVID-19
Przy opracowaniu procedur wzięto pod uwagę między innymi:
– wytyczne przeciwepidemiczne GIS z dnia 25 sierpnia2020 dla przedszkoli, oddziałów przedszkolnych w szkole podstawowej i innych form wychowania przedszkolnego oraz instytucji opieki nad dziećmi w wieku do lat 3,
– wytyczne MEN, MZ i GIS dla publicznych i niepublicznych szkół i placówek obowiązujące od 1 września 2020 r.
Cel procedury: określenie zasad zachowania szczególnej ostrożności podczas wydawania posiłków z kuchni szkolnej stołówki.
Zakres obowiązywania procedur: zasady postępowania pracowników kuchni i personelu obsługi podczas wydawania posiłków.
Uczestnicy postępowania: pracownicy kuchni, pracownicy obsługi
- Korzystanie z posiłków w szkole odbywa się w miejscach do tego przeznaczonych. Zapewniają one prawidłowe warunki sanitarno-higieniczne zgodnie zaleceniami w czasie epidemii.
- Wydawanie posiłków dla uczniów w szkole odbywa się w trybie zmianowym. Uczniowie spożywają posiłki przy stolikach z rówieśnikami z danej klasy. Przy zmianowym wydawaniu posiłków blaty stolików i poręczy krzeseł są czyszczone i dezynfekowane po każdej grupie.
- Z obszaru sali jadalnej usuwa się dodatki takie jak wazoniki, cukier, serwetki, sztućce. Elementy te wydawane są bezpośrednio do posiłków przez personel kuchni.
Pracownicy kuchni
- Wszyscy pracownicy kuchni posiadają wymagane badania profilaktyczne. Personel kuchni nie kontaktuje się z uczniami ani nauczycielami mającym kontakt z uczniami.
- Przed każdorazowym wejściem do budynku szkoły pracownicy kuchni dezynfekują ręce płynem do dezynfekcji.
- Przed rozpoczęciem pracy pracownicy kuchni zakładają odzież ochronną (fartuchy z długim rękawem).
- Pracownicy kuchni przestrzegają zasad szczególnej ostrożności podczas przygotowania posiłków:
- używają środków ochrony osobistej, w tym rękawiczek, maseczek ochronnych (ewentualnie przyłbic),
- myją i dezynfekują stanowiska pracy, sprzęt kuchenny i naczynia stołowe,
- posiłki przygotowują na stanowiskach w kuchni z zachowaniem minimum 1,5 m odległości między stanowiskami,
- przygotowują posiłki zgodnie z obowiązującymi normami żywieniowymi dla dzieci w wieku szkolnym,
- przechowują próbki każdego posiłku w ustalony sposób wskazany w instrukcji HACCP i sanepidu.
- Pracownicy kuchni wydający posiłki z kuchni ponoszą odpowiedzialność za to, by posiłki nie uległy zanieczyszczeniu.
- Wydawane posiłki są poporcjowane.
- Pracownicy kuchni ustawiają talerze bezpośrednio na stolikach przed przyjściem uczniów.
- Przed wydaniem posiłków pracownicy kuchni sprawdzają stan naczyń, w których wydają posiłki. Wielorazowe naczynia i sztućce są wcześniej myte w zmywarce z dodatkiem detergentu, a następnie wyparzone w temperaturze min. 60oC.
- Powierzchnie blatów, krzesła oraz posadzki w pomieszczeniu bloku żywieniowego są czyszczone każdorazowo przed wydaniem posiłku dla uczniów.
- Dania i produkty podawane są uczniom przez obsługę stołówki.
- Zużyte pojemniki i sztućce są odpowiednio segregowane przez pracowników stołówki.
Sposób prezentacji procedury
- Umieszczenie treści dokumentu na stronie internetowej szkoły.
- Zapoznanie rodziców/opiekunów z obowiązującą w szkole procedurą poprzez przekazanie jej treści z wykorzystaniem środków zdalnej komunikacji.
- Zapoznanie wszystkich pracowników szkoły z treścią procedury.
Tryb dokonania zmian w procedurze:
Wszelkich zmian w opracowanych procedurach może dokonać z własnej inicjatywy lub na wniosek rady pedagogicznej dyrektor szkoły. Wnioskodawcą zmian może być również rada rodziców. Proponowane zmiany nie mogą być sprzeczne z prawem.
Zasady wchodzą w życie z dniem: 1 września 2020r