Tłusty czwartek
Smacznego!!
"Jak tradycja stara każe,
w domu, sklepie, biurze, barze.
Wszędzie pączek dziś króluje,
każdy chętnie go smakuje.
Z dżemem, z cukrem, z wisienkami
wszędzie pączek dzisiaj z nami.
Dziś kalorii nikt nie liczy,
wszędzie moc pysznych słodyczy.
W tłusty czwartek przez dzień cały,
słodkim królem - pączek mały."
Współcześnie tłusty czwartek to zwyczaj pieczenia i zjadania pączków lub faworków, chociaż do niedawna, szczególnie na obszarach wiejskich, popularne były biesiady obfitujące w słoninę, boczek, mięsa i kaszę ze skwarkami. To dzień, w którym rozpoczyna się ostatni tydzień karnawału. Według jednego z przesądów, jeśli ktoś w tłusty czwartek nie zje ani jednego pączka, to w dalszej części roku nie będzie mu się wiodło.
Skąd ten słodki zwyczaj do nas przywędrował?
Są dwie opinie. Jedni uważają, że zwyczaj spożywania pączków, faworków i różnego rodzaju słodkości przed środą popielcową przywędrował do naszego kraju z Wiednia w XVII-XVIII wieku, inni łączą te smakołyki z przepisami tureckimi lub nawet arabskimi, które przyjęła polska kuchnia. Tak, czy inaczej obecnie tłusty czwartek kojarzy się niemal wyłącznie z pączkami przygotowanymi na różne sposoby.